Kirjastossa

KIRJASTO

Oriveden koulukirjasto toimii Oriveden lukion tiloissa ja on aina avoinna ja lukiolaisten käytössä.

Kirjaston kokoelmassa on lehtiä, lainattavia tietokirjoja ja kaunokirjallisuutta. Lainaus tapahtuu täyttämällä kirjan takakannen takana olevaan korttiin etunimi ja ryhmän tunnus ja antamalla se äidinkielenopettajalle.

Sanakirjoja ja käsikirjaston kirjoja ei lainata kotiin.

Kirjaston koko kokoelma on luetteloitu kaupunginkirjaston tietokantaan.

Oriveden kaupunginkirjasto

MITEN TIETO ON KIRJASTOSSA JÄRJESTETTY?

Kirjastoissa on paljon tietoa eri muodoissa - kirjoina, lehtinä, cd-levyinä, kasetteina, videoina, dvd-, cd-romlevyinä.Jotta kakki aineisto olisi helposti löydettäväissä, on sille kehitetty luokitusjärjestelmä. Yksinkertaisesti sanottuna samasta aiheesta kertova aineisto halutaan pitään samassa paikassa. Esimerkiksi avaruudesta kertovat kirjat omassa paikassaan, eläinkirjat omassaan.

Tieto on jaettu kymmeneen pääluokkaan, jotka jakaantuvat edelleen kymmeneen alaluokkaan aina pienempiin ja pienempiin osakokonaisuuksiin.

Kymmenen pääluokkaa ovat:

0 Yleisteokset
1 Filosofia. Psykologia
2 Uskonto
3 Yhteiskunta
4 Maantiede. Matkat. Kansatiede
5 Luonnontieteet. Matematiikka. Lääketieteet
6 Tekniikka. Teollisuus. Käytännön talous
7 Taiteet. Liikunta
8 Kirjallisuus. Kielitiede
9 Historia

MISTÄ LUOKANNUMERON LÖYTÄÄ?

Kirjaston hyyllyjen päädyissä on kerrottu, mitä kaikkia luokkia kyseisessä hyllykössä säilytetään. Sen lisäksi luokkanumero löytyy hyllyn reunasta. Tämä hyllyviite kertoo siis kunkin luokan alkamispaikan. Lisäksi luokkanumero on kirjan selässä sekä kirjan takakannen infotarrassa. Tietokoneella tietoa hakiessasi saat esiin tiedon kirjan hyllypaikasta tai kirjan luettelokortin. Näistä molemmista löydät myös kirjan luokan.

LUETTELOKORTTI

Kaikki kirjastoon hankittu aineisto syötetään kirjaston tietokantaan ja niistä muodostuu teoksille - oli se sitten kirja, lehti, cd-, dvd-, cd-rom-levy tai mikä tahansa aineistomuoto - luettelokortti, joka on ikään kuin teoksen henkilökortti. Luettelokortti kertoo siis olennaiset tiedot aineistosta. Luettelokortista löydät aineiston luokan, jonka perusteella tiedät etsiä teosta oikeasta hyllystä. Luettelokortissa on myös aineiston pääsana, jonka mukaan se on järjestetty aakkosjärjestykseen luokkaansa. Pääsana on kirjoitettu luettelokorttiin SUURILLA KIRJAIMILLA. Pääsana on joko teoksen ensimmäisen tekijän sukunimi tai jos sillä on kovin monta tekijää aineiston nimi eli nimike. Tämän lisäksi löydät luettelokortista viimeisenä asiasanat, joilla kuvaillaan aineiston sisältöä.

TIEDONHAKU KIRJASTON AINEISTOSTA

Oriveden kaupunginkirjastoon hankittua aineistoa voit etsiä kirjastossa olevilla yleisön tiedonhakun päätteillä (Asko) tai Internetistä kirjaston aineistotietokannan PIKI-kirjastosta. Aineistotietokannan linkki löytyy myös Oriveden kirjaston.

kotisivulta. Kirjaston yleisöpäätteillä (Asko) kuten PIKIn tarkassa haussakin on tarjolla kolme päähakuehtoa. Voit hakea aineistoa sen tekijän, nimen tai asiasanan mukaan. Tekijä voi olla melkeinpä kuka tahansa aineiston tekemiseen liittyvä henkilö. Yleensä se on aineiston kirjoittaja. Muista kirjoittaa tekijä muodossa sukunimi, etunimi. Nimike voi olla aineiston päänimike, alanimike tai vaikkapa sarjan nimi.

Asiasanahakua käytät, jos sinun on haettava tietoa jostakin aiheesta, etkä tiedä ketään aiheesta kirjoittanutta tai mitään teosta nimeltä. Asiasanat syötetään tietokantaan aineistoa luetteloitaessa kuvaamaan sen sisältöä. Kauno- ja tietokirjallisuudella on kummallakin omat asiasanansa. Kunkin hakuvaiheen kohdalla ohjelma neuvoo hakijaa eteenpäin. Älä kuitenkaan tee liian tarkkoja hakuja. Jokaista hakuehtoa ei tarvitse täyttää: yleensä yksikin riittää.

SANOMA- JA AIKAKAUSLEHDET

Kirjaston lehtivalikoima on tarkoitettu yhteiskoulun ja lukion oppilaiden ja opettajien sekä muun henkilökunnan käyttöön.

Muistathan palauttaa lukemasi lehdet takaisin hyllyyn!

Koulukirjastoon tilattuja sanomalehtiä:
Aamulehti
Helsingin Sanomat (tulee myös yhteiskoulun op.huoneeseen)
Oriveden Sanomat (tulee myös lukion op.huoneeseen)

Koulukirjastoon tilattuja aikakauslehtiä:
Kotimaa
LL-bladet
Lukufiilis
Metsälehti
Mielenterveys
Mikrobitti
Mondo
Soundi
Suomen Kuvalehti
Suomen Luonto
Taide
Tekniikan Maailma
Tiede
Urheilulehti

Eri oppiaineisiin tulee lisäksi useita erikoisalan lehtiä.