ORIVEDEN LUKION KANSAINVÄLINEN TOIMINTA

Opiskelijavaihtojen historiaa

Oriveden lukiolla on ollut vilkasta opiskelijavaihtotoimintaa 2000-luvun alusta alkaen. Koulu on osallistunut mm. kahteen Comenius-projektiin. Ensimmäisessä yhteistyöhankkeessa mukana olivat koulut Espanjasta ja Liettuasta, toisessa yhteistyökoulu oli Saksasta.

Oriveden ja venäläisen Puškinon kaupungin solmiman aiesopimuksen mukaan Oriveden lukio ja Tarasovkan yhteiskoulu alkoivat kahdenvälisen opiskelijavaihdon vuonna 2002. Vaihto perustui vastavuoroisuuteen: opiskelijat tutustuivat yhteistyökoulun arkeen ja maan kulttuuriin sekä olivat majoitettuina perheisiin.

Aktiiviset oppilasvaihdot

Kiina: Zhengzhoun keskikoulu nro 102

Vuonna 2011 Oriveden lukio ja Zhengzhoun keskikoulu nro 102 solmivat sopimuksen oppilasvaihdon aloittamisesta vuonna 2011. Koulumme ensimmäinen opiskelijaryhmä matkusti Kiinaan lokakuussa 2012. Matkan aikana vierailtiin Henanin pääkaupungissa Zhengzhoussa ja sen ympäristössä. Zhengzhoussa opiskelijat asuivat kiinalaisperheissä sekä tutustuivat kumppanikouluun ja sen antamaan opetukseen. Matkan aikana käytiin myös Xi'Anissa sekä Pekingissä.

SAKSA: Gymnasium am Turmhof

Vuodesta 2005 alkaen Oriveden lukio on järjestänyt vuosittain saksanopiskelijoiden matkan Mechernichiin Kölnin lähelle. Siellä lukion yhteistyökumppani on Gymnasium am Turmhof -koulu. Matkalle osallistuvat toisen vuosikurssin saksanopiskelijat, ja se on osa koulun kansainvälisyyskurssia.

Vaihto perustuu vastavuoroisuuteen. Nuoret käyvät isäntiensä kanssa koulua ja asuvat heidän perheissään. Saksassa suomalaisopiskelijat tutustuvat monipuolisesti alueen ja koko Saksan historiaan ja kulttuuriin sekä oppivat puhumaan lisää saksaa. Orivedelle saapuvat saksalaisopiskelijat saavat runsaasti Suomi-tietoutta ja elämyksiä sekä opettelevat suomen kielestä alkeita

Lue lisää opintomatkoista: Mechernichin matkapäiväkirja 2010 ja Mechernichin matkapäiväkirja 2011.

Kuvagallerioita: Orivesiläiset Mechernichissä toukokuussa 2011 ja Opiskelijoita Mechernichistä vierailulla Orivedellä tammikuussa 2012.

Opiskelijoita Mechernichistä vierailulla Orivedellä syksyllä 2012

RANSKA: Lycée Lamartine

ranskassa 2012

Oriveden lukion 2. Vuosikurssin ranskanopiskelijat ovat vuodesta 2006 alkaen tehneet opintoretken Ranskaan. Vuodesta 2008 yhteistyökumppanina on ollut Pariisin 9. kaupunginosassa sijaitseva lukio Lycée Lamartine.

Orivesiläisnuoret pääsevät paikallisten lukiolaisten luokse asumaan muutamaksi päiväksi. Samalla he tutustuvat pariisilaisarkeen ja paikallisiin ihmisiin, sekä saavat kokeilla ranskan kieltä aidossa ympäristössä. Myös oppitunneilla päästään vierailemaan. Toki matkalla tutustutaan tunnettuihin historiallisiin pariisilaiskohteisiin, kuten Versailles’n palatsiin ja Eiffel-torniin.

Pariisilaiset ovat tervetulleita myös vierailemaan Orivedellä, mutta koska ranskalaiseen oppilasvaihtokäytäntöön kuuluu, että matkaan lähdetään suurella, vähintään 30 oppilaan ryhmällä, vastavierailu ei toteudu joka vuosi.

Ranskassa 2012 Ranskassa 2012

Vaihto-opiskelijat

Koulussamme on vuosittain eri yhteistyötahojen, mm. AFS:n ja Suomen rotaryjärjestön, välittämiä vaihto-opiskelijoita. Monet vaihto-opiskelijat ovat kotoisin eri puolelta Eurooppaa, mutta kaukaisimmat heistä ovat tulleet Aasiasta sekä Etelä- ja Väli-Amerikasta.

Oriveden lukion opiskelijat ovat osallistuneet aktiivisesti Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton järjestämiin oppilasvaihtoihin. He ovat olleet myös aktiivisia hakeutuessaan koko vuoden kestäviin vaihtoihin eri puolille maailmaa.

Tietoa kansainvälisyyskasvatuksesta

CIMO tarjoaa tietoa koulutuksen, kulttuurin, nuorison ja työelämän kansainvälistymismahdollisuuksista (Sokrates, Comenius, Grundtvig jne.).