OPINTO- JA KOULUMATKATUKI

Opintotukea antaa lukiolaiselle valtio. Lukiolainen voi lapsilisäiän ohitettuaan saada opintorahaa ja asumistukea sekä tietyissä tapauksissa myös opintolainaa, jonka valtio takaa.

Valtion opintotukea voidaan myöntää aikaisintaan hakemiskuukauden alusta lukien. Hakemuksen on siis esimerkiksi oltava perillä Kansaneläkelaitoksen paikallistoimistossa syyskuussa, jos opiskelija aikoo saada opintotukea syyskuusta alkaen.

Hakemuslomakkeita ja neuvoja hakemista varten saa koulun kansliasta; sinne myös jätetään hakemus liitteineen.

Koulumatkatuki

Kansaneläkelaitoksen maksaman koulumatkatuen piiriin kuuluvat ne opiskelijat, joiden koulumatka yhteen suuntaan on vähintään kymmenen kilometriä ja matkakustannus kuukaudessa yli 54 €.

Hakemus koulumatkatuesta jätetään lukion toimistoon, josta saa ostotodistuksen 44 matkan sarjakortin tai seutulipun hankkimista varten. Ostotodistuksia voidaan antaa aikaisintaan kaksi viikkoa ennen koulun alkamista.

Opiskelijan on ostettava kuukautta vastaavalle ajalle halvin mahdollinen lipputuote. Opiskelija ostaa 44 matkan sarjakortin tai seutulipun Matkahuollosta ja maksaa itse 43 euron omavastuun. Jos opiskelija ei voi jostakin erityisestä syystä kulkea vuorolinja-autossa, korvataan hänelle matkakustannukset enintään linjaliikenteen alennuslipputaksojen mukaan, esim. omalla autolla kulkeville. Jos opiskelija haluaa kulkea peruskoululaisille tilatussa taksissa, on hänen otettava yhteyttä lukion rehtoriin.

Oman auton käyttö on perusteltua siinä tapauksessa, jos yleistä kulkuneuvoa ei ole käytettävissä. Jos yleiselle kulkuneuvolle on matkaa yli viisi kilometriä, voidaan kuljetuskustannukset korvata enintään linjaliikenteen alennuslipputaksojen mukaan.